Followers

Saturday, November 10, 2012

Air tangan Engineer to be !

Hye guys ! Happy Saturday semua :) Mesti hari ni korang semua keluar berjimba dengan gembiranya kan ? Ada yang dating dengan pakwe ,Ada yang hang out dengan kawan2 and ada yang pergi vacation sana sini and of couse aku hanya terjelepok dekat rumah memikirkan masa depan yang tak tahu lah cerah ke ? gelap ke ? Tapi tapi tapi kan,hidup I takde la boring sangat dekat rumah ni walaupun takde pakwe nak bawak pergi jalan2,takde duit nak pergi vacation yang hebat ! At least pagi tadi I bangun awal ok u olls untuk pergi pasar beli barang untuk memasak lunch yang hebat pada hari ni. So I wanna to u olls semua I dengan my friend suma masak lunch hari ni ok ! Ingat senang ke nak jadi housewife berjaya,susah ok ! Bangun pagi beli barang mentah,prepare barang tu sebelum masak,potong ayam,potong sotong,potong sayur nasib baik tak potong jari maaaa !! Fuh ! so di sini gua ingin nyatakan gua sayang mak gua sebab beliau adalah seorang Isteri yang berjaya sebab selalu jaga makan minum kami sekeluarga. I LOVE YOU MA :)

Ok,banyak sangat dah merapu ni.Actually plan masak memasak ni sebenarnya dah lama plan dari minggu lepas lagi tapi dek kerana test yang banyak gila nak mati last week, we all terpaksa la cancel semua plan yang ada sampai satu malam tu ada orang stress test sampai masak bihun goreng pukul 1 pagi ! siyes i'm proud to be engineer ! ahaks :)

So,tanpa berlengah lagi I wanna show u olls menu yang kiteorang berjaya masak tengah hari tadi ! Siyes berpeluh2 ok.Sekarang aku baru tahu kenapa kalau pergi makan besar dekat Kuala Perlis bapak mahal gila nak mati sebab penat ok nak buat itu ini.Tapi aku tetap taknak pergi makan sana lagi dah,siyes cekik darah padahal bukan sedak mana pun ! Ni makanan aku masak ni semua modal kecik je,kalau makan kat kedai mahu cakap kat tuan kedai "Pakcik ada kerja kosong tak sebab saya takde duit nak bayar" hahahahaha :)
Inilah menu yang berjaya di masak pada hari ini ! jeng ! jeng ! jeng ! sapa kata engineer tak pandai masak tu boleh terjun lombong sekarang ~


Menu utama Ikan siakap steam yang hanya bermodalkan RM12 ! tak payah pergi kuala Perlis nak makan ni sebab nanti korang kene bayar lebih dari 30 hengget tak silap aku..bapak cekik darah ok !


Tomyam ehem !! ehem !!


Sotong goreng kunyit 


Kerabu sotong menu favorite aku kalau nak masak ! memang aku suka buat menda ni sebab ianya cepat,senang dan ringkas main campak2 je :)


Sayur goreng sos 


Ikan cencaru goreng berlada 


Sambal Bilis


Ok ni lah meja makan kami yang cukup AWESOME lagi menajubkan ! makan mewah tapi mampu makan atas lantai je la =,=" sedeh bukan tapi takpe asalkan makanan suma sedap gilos

ok ! tu je la menu masakan kami yang hanya bermodalkan Rm38 hengget dan mengunakan multicooker and rice cooker je  ! Siyes aku tak tipu langsung maa ! Trust me ! I'm Engineer to be ;) ahaks berlagak gilos 
Kalau kau makan dekat kedai bapak mahal gila nak mati cecah beratus2 dan belum tentu sedap pun makanan yang dorang serve tu..Masak sendiri murah gila,sedap dan bersih pulak tu..cuma perlu rajin je la bangun awal pagi pergi pasar tani.So,selaku pelajar berbajet rendah yang mahu makan mewah jalan terbaik adalah pergi pasar sendiri,siang ikan sendiri,masak sendiri ! Jimat duit boleh makan sampai malam :)
Tapi yang peritnya masa dekat dapur tu lah,panas kot berpeluh2.Masa masak2 tu kiteorang pun terfikir la bukan senang nak jadi housewife tahu ! so laki2 suma tolong la respect bini korang yang tak bekerja tu !Even dia housewife pun dia lagi busy dari orang bergaji besar ok ;)


That's all from me untuk hari sabtu yang cukup Awesome ni ! See,tak pergi KL pun takpe orang tak jemput kan sebab dekat rumah ni pun boleh makan sedap tahu !! ok adios ! sapa nak recipe sila leave ur komen ! nanti gua bagitahu ok :) adiosss~~~~

Thursday, November 8, 2012

Bihun goreng Engineer

Ahaks ! hye u olls :) malam ni macam bengong sikit sebab pukul 1 pagi update status bagai.Actually aku baru lepas berhempas pulas dekat dapur masak bihun goreng ok ! ni lah kehidupan engineer to be bila esok nak test otak pun tak berapa nak betol mana.Mana taknye baru abis 4 lecturer note sedangkan masih berbaki 3 note cepat-2 cakap kaat kawan aku Fida ! "Dah,kau rasa tak ape yang aku rasa ?? Fida dengan slumber badak jawab "Aku tau apa kau rasa Jom turun bawah masak bihun goreng nak ?? " Apa lagi cepat2 kita orang turun bawah potong bawang bagai sedangkan jarun jam dah tunjuk pukul 12 malam ! ha ha ha 3
Tu la kehidupan seorang pelajar kejuruteraan bila esok nak hadap 2 lab and 1 test Digital ! kepala hotak pun dah tak berapa nak betol bila kau terpaksa main dengan no 101010101010101101010 sampai ke sudah !
So korang nak tahu ape jadi dengan bihun goreng aku yang AWESOME ! nama resipi ni BIHUN GORENG ALA DIGIT 1PAGI :) nama pun dah cukup wow kan,of course rasa dia pun WAAAAAAA sedapnya :)





Menakjubkan bukan bila bakal2 engineer yang comel masuk dapur di awal pagi yang hening dan dingin bila stress nak test :)





Inilah die supper malam ni :) jemput makan semua ! I'm proud to be an Engineer and a good chef :) Lepas ni stress kerja aku nak jual bihun goreng la pulak ! ~adios~

Saturday, November 3, 2012

Result oh Result

Hai awok2 sekalian ! hari ni dah 2 kali i hapdate blog dek kerana aura blog yang bertambah cantik kot !
Acually nak hapdate pasal aktiviti apa aku buat time cuti midsem ni tapi at last cancel sebab rasa macam otak terbeban dengan test-test yang bakal aku tempuh isnin nanti ! Mak kau aku kata,banyak nak mati test kot dengan digit,discrete and analog yang memang sepatah haram aku tak faham ! Korang nak tahu tak kenapa aku tak boleh nak terima sangat Analog tu,sebab sebab sebab lecturer dia bukan orang kita ! lecturer tu datang dari yaman and sorang lagi pakistan ! Dorang ajar takde lah teruk sangat tapi penerimaan aku tu sangat susah sebab die punya slang tu bapak susah gila nak faham !So,bila kita susah nak faham kita jadi malas nak dengar,bila malas nak dengar dengan selamber badak aku tido dalam kelas.Jahat bukan aku,tapi apekan daya tiada apa boleh mengubah slang dorang tu.Aku sekarang tengah risau dengan result aku sem ni ! Result before2 dis boleh la cukup2 makan ! takdelah teuk sangat ! So,jom kita usha result aku for Semester 1 and semester 2 for year 1 =,="

For semester 1


overall for this sem result takde lah terok sangat,nampak gak bayang A tapi C tu over gila,nak jugak berlambak2 dekat dalam tu !Tapi aku sangat puas hati masa ni sebab subject favorite aku Basic E dapat A seperti aku hajatkan. Hik hik hik

For semester 2


Result agak tungang langang nak mati ! B berlambak2 sampai aku terfikir sorang2,lecturer ni dendam aku hapa sampai sikit pun taknak kasi A but overall ok sebab C taknak jejak kaki sebab takut aku tempeleng dia.Tapi yang paling tak menahan BM dapat B bhai tapi BI dapat A ! Saya anak orang puteh ka ?? 

For this semester 3 aku tak tahu lah nak kata apa,belajar bapak pemalas gila nak mati,dengan Analog langsung tak tahu apa2 ! Ish ish ish,macam mana nak pergi obersi kalau macam ni Nurliza Azam oih !!
Ni antara subject aku for this sem !


Hopefully aku boleh do better for this sem sebab masa depan dah nampak malap sebab aku memang pemalas nak mati ! Korang pun jangan lupa doa aku tau ! ok,risau2 jugak tapi jom kita perkena Mcflurry milo dulu !Adios~


Aummmmmm ! yummy ;)





Pesday cuti !

Hye u olls ! Setelah sekian lama menyepi finally saya kini menjelma. Hampir seminggu bercuti hari ni baru aku rasa macam nak hapdate blog sebab esok dah nak balik Unimap and dah takde lagi internet selaju di rumah ok.Selama cuti ni takde buat ape pun selain makan makan dan makan !Sampai ke tua pun tak kurus sebab makan is my favourite.So,first day kat rumah hari tu turun2 bas je terus call Fazli and Ejak ajak lepak sama-sama ! Macam biasa,port lepak yang tak megah mana tu ialah KB mall tu lah.Kitaorang tak tahu nak pergi mana,at first nak makan nasik ulam cikgu tapi tak jadi sebab Fazli lambat sangat so ape lagi kami pun pergi je lah makan dekat Kb mall sambil2 teman Ejak beli barang sikit.Almaklumlah orang baru dapat PT die punya shopping kalah kita orang perempuan ni. Ni antara gambar yang kami sempat ambik masa bershopping tu !


muka bajet model gua :)


pok jak dengan hasil shopping beliau !



Then after penat berjalan tawaf the shopping mall,tibalah masa untuk kitaorang isu perut yang comel ni.
Mana tak gila kau,dari pukul 10 pagi keluar pukul 4 petang baru tercari2 tempat nak makan.Tu lah bahananya shopping u olls.At first kita orang bercadang nak makan chicken rice then akak tu kata ayam dah habis.Apelah,tempat je besar tapi hampeh je.So,at last we decided tok makan dekat Rasa Mas.TU first experience tau sebab before this aku tak pernah jejak pun rasa mas tu tapi bila dah makan rasa macam wow ! not really bad and harga die pun standard je takde la mahal mana.





Siap je makan kiteorang pun gerak pergi bandar Kota Bharu kononnye Fazli nak beli bunga bagai !Perghhhh,bajet sweet gilos tapi at last kedai bunga tu tutup sebab dah pukul 6 masa tu.Then ape lagi,pulang dengan hati kecewa sambil rush pergi semayang asar dekat Masjid Muhammadi sebab dah lewat sangat.Yang lucunya Ejak tokleh masuk masjid sebab pakai seluar pendek baru aku tahu straight gak rule masjid dekat Kelantan ni.Then ape lagi terpaksalah Fazli pergi ambik kain dekat dalam masjid untuk dia.So,moral kat situ jangan gedis nak pakai suar pendek lain kali.Siap semayang suma kita orang pun gerak pulang dengan hati yang gembira even mata ngantuk nak mati sebab dari turun bas tak tido2.Ok,thats all citer pesday dok rumah,karang2 aku citer second day,third day and so on !! 




~adios~