Followers

Sunday, December 23, 2012

Final Exam is Coming


Hai u olls :) tengok gambar kat atas pun korang dah tahu dah apa yang ja cantik ingin perkatakan for this entry ! FINAL FINAL FINAL and of course i hate final because banyak benda lagi tak cover ! Mati lah mak nyah :( Dah la peksa 10 hari je for 6 papers nasib baik sem ni bukan macam sem lepas,kalau sem lepas 4 hari for 6 paper lagi gila tapi Alhamdulillah result sem lepas masih lagi ok and ja harapkan result sem ni pun ok !

Now,adalah minggu study week yang sungguh membosankan bagi student engineering seperti i yang suka berjimba ! No movie,no jalan pergi alor setar mall tengok wayang tapi no on9 dikecualikan ok :) takde activiti menarik yang boleh dilakukan selain fikir bila nak start belajar ni sebab for your information saya adalah manusia paling lah malas nak mati kalau sebut pasal belajar ni ! Unta pun takde malas macam aku 
Kalau korang tak percaya aku malas belajar korang pergi tanya lah kawan2 aku sana ! kalau esok nak test ke hape ke,malam ni pukul 12 aku baru reti nak terhegeh pergi bukak lecture note tanya esok test kuar ape.Buruk sungguh perangai gua kan ?? tapi Alhamdulillah buat masa sekarang aku boleh lagi follow la apa yang aku belajar kalau tak mesti dah lama jahanam dah !

Ok,esok dah Isnin mungkin malam ni aku dah patut belajar sebab selasa depan dah ada paper untuk discrete .Pada kawan2 sekalian silalah belajar ok,jangan jadi macam aku bila study week malas bila dapat result orang dapat dean kita ternganga macam kerang busuk.Satu lagi don't stress2 ok bacause its not good for health nanti muka berkedut sapa susa ? kau jugak yang susa sebab kene tepek make up banyak ! satu lagi makan lah coklat sebab ada yang kata makan coklat boleh hilangkan stress konon tapi jangan pulak lebih makan nanti tambah pulak kau punya stress sebab hadapi masalah OBESITI melampau :)Tapi yang paling tak menahan tips study yang nie lah 


Kalau yang ni don't try this at home lah kalau kau rasa kau belom ada Suami/Isteri kang tak pasal2 dapat result jadi package dapat baby jugak ! hahahahahahahaha

Btw,thanks for reading rakan2 sekalian ! Nanti kalau aku rasa nak hapdate pasal  stress aku time study week tu,i'll update soon sebab sekarang belom start belajar lagi ! sebab tu lah tak stress :) ok adios 




Friday, December 14, 2012

Kawen


Talking about marriage is not about kau kawen hari ni kau boleh cerai esok but it's all about responsibilities !
Nowdays,bila bukak je laman sosial macam facebook or whatever ramai je ko tengok orang dok hapdate gambar kawen and sometimes mesti terdetik jugak dekat hati kau bila la aku nak kawen macam die ! But pernah tak kau terfikir kau mampu ke nak pegang tanggungjawab yang besar tu sedangkan spander kau sendiri mak kau basuh lagi ! Aku ada terbaca blog Maria Elena 3 hari yang lepas and suka dengan satu ayat ni !!

"Kalau nak kawen janganlah kerana gatal nak tangkap gambo sweet2 bagai ,nak kawen kerana it's right di sisi agama demi Allah swt because once married it's all about responsibilities"




100% agreed with Maria Elena ! As for me ramai orang sekarang kawen sebab kau gatal nak kawen sangat bukan sebab kau sanggup nak pikul tanggungjawab yang Allah yang Allah beri kat kau sebab tu jugak la senang2 hari ni kau kawen then esok cerai berai. Hello u olls,kawen ni bukan macam main lego tau,hari ni runtuh esok boleh bina balik !! Ye ah,mana taknya ada segelintir manusia ni spesis yang laki nak kawen sebab bini cantik je ! Yang perempuan pulak kawen sebab laki die kacak tak pun  duit berkepuk2.Pernah tak terfikir wahai kawan2 sekalian sejauh mana keaadaan rumah tangga kau kalau ada laki kacak bergaya tapi kau sendiri tak pandai nak jaga laki kau comfirm laki kau lari maaaa ! Kalau yang duit berkepuk pun buat hape kalau die bagi kau duit je tapi tak bagi kebahgiaan kat kau.Tapi tak semua orang macam tu,ramai je yang kawen sebab mereka dah memang bersedia nak pikul tangungjawab sebagai suami dan isteri yang baik.Ingat kawan2 sekalian Allah akan beri kita apa yang kita perlu bukan apa yang kita mahu So,pandai2 lah fikir yang mana baik dan yang mana buruk sebab orang cantik ke,orang kacak ke,orang hodoh ke semua sama je disisi Allah.As long as kau boleh jaga diri kau InsyaAllah kau akan dapat kebahagiaan di dunia dan di Akhirat. Ingat jangan rasa diri kita sempurna sebab bila2 masa Allah boleh tarik apa yang kita ada sekarang.

Apa yang aku merapu pun aku tak tahu ! Bajet nak jadi Ustazah malam buta ni sedangkan diri sendiri pun banyak lagi kena perbetol.Ingat kalau dah jodoh takkan ke mana,jangan di kejar !Kalau Allah dah tetap dia adalah jodoh kita datanglah die nanti.Oklah dah takde benda nak cakap,kalau ada terkasar bahasa saya minta maaf dari ujung rambut sampai ujung kaki sebab saya adalah seorang manusia yang lemah.Please Marry someone who make you fall in love with Allah every single day.Adios :)



By me : Nurliza Azam !