Followers

Friday, December 14, 2012

Kawen


Talking about marriage is not about kau kawen hari ni kau boleh cerai esok but it's all about responsibilities !
Nowdays,bila bukak je laman sosial macam facebook or whatever ramai je ko tengok orang dok hapdate gambar kawen and sometimes mesti terdetik jugak dekat hati kau bila la aku nak kawen macam die ! But pernah tak kau terfikir kau mampu ke nak pegang tanggungjawab yang besar tu sedangkan spander kau sendiri mak kau basuh lagi ! Aku ada terbaca blog Maria Elena 3 hari yang lepas and suka dengan satu ayat ni !!

"Kalau nak kawen janganlah kerana gatal nak tangkap gambo sweet2 bagai ,nak kawen kerana it's right di sisi agama demi Allah swt because once married it's all about responsibilities"




100% agreed with Maria Elena ! As for me ramai orang sekarang kawen sebab kau gatal nak kawen sangat bukan sebab kau sanggup nak pikul tanggungjawab yang Allah yang Allah beri kat kau sebab tu jugak la senang2 hari ni kau kawen then esok cerai berai. Hello u olls,kawen ni bukan macam main lego tau,hari ni runtuh esok boleh bina balik !! Ye ah,mana taknya ada segelintir manusia ni spesis yang laki nak kawen sebab bini cantik je ! Yang perempuan pulak kawen sebab laki die kacak tak pun  duit berkepuk2.Pernah tak terfikir wahai kawan2 sekalian sejauh mana keaadaan rumah tangga kau kalau ada laki kacak bergaya tapi kau sendiri tak pandai nak jaga laki kau comfirm laki kau lari maaaa ! Kalau yang duit berkepuk pun buat hape kalau die bagi kau duit je tapi tak bagi kebahgiaan kat kau.Tapi tak semua orang macam tu,ramai je yang kawen sebab mereka dah memang bersedia nak pikul tangungjawab sebagai suami dan isteri yang baik.Ingat kawan2 sekalian Allah akan beri kita apa yang kita perlu bukan apa yang kita mahu So,pandai2 lah fikir yang mana baik dan yang mana buruk sebab orang cantik ke,orang kacak ke,orang hodoh ke semua sama je disisi Allah.As long as kau boleh jaga diri kau InsyaAllah kau akan dapat kebahagiaan di dunia dan di Akhirat. Ingat jangan rasa diri kita sempurna sebab bila2 masa Allah boleh tarik apa yang kita ada sekarang.

Apa yang aku merapu pun aku tak tahu ! Bajet nak jadi Ustazah malam buta ni sedangkan diri sendiri pun banyak lagi kena perbetol.Ingat kalau dah jodoh takkan ke mana,jangan di kejar !Kalau Allah dah tetap dia adalah jodoh kita datanglah die nanti.Oklah dah takde benda nak cakap,kalau ada terkasar bahasa saya minta maaf dari ujung rambut sampai ujung kaki sebab saya adalah seorang manusia yang lemah.Please Marry someone who make you fall in love with Allah every single day.Adios :)



By me : Nurliza Azam !

4 comments:

Cik Fie said...

setuju ! :)

www.cikfie.com

Anonymous said...

Thanks for finally writing about > "Kawen" < Loved it!
Take a look at my web blog :: beitr├Ąge private krankenversicherung im alter

Anonymous said...

You really make it appear so easy together with your presentation however
I in finding this matter to be actually one thing which I think I'd by no means understand. It kind of feels too complex and extremely huge for me. I am taking a look ahead on your next publish, I'll try to get the hold of it!


my weblog - krankenkassenvergleich
Visit my blog post ...

Shereen Yahya said...

setuju .
sekarang ni nak kawin sebab pikir sweet , bukan pkir pasal responsibilities .